.:Pencerita-Pencereka:.

Tuesday, January 12, 2010

The Gunners


Salam Mesra Alam..
peluk

Kali ini saya ingin menceritakan minat saya yang semakin mendalam dalam sukan bola sepak.Dan semestinya setiap orang yang minat sukan akan menyokong at least 1@2 kelab di liga-liga antarabangsa.Ada yang minat Manchester,Chealsea,Liverpool Barcalona tetapi bagi saya,Arsenal adalah kelab yang paling terbaik sejak dari dulu lagi.Jom la kita kita ambil tahu sedikit sebanyak tentang kelab Arsenal ini untuk pengetahuan bersama~


Sejarah Penubuhan Arsenal FC

Arsenal ditubuhkan di daerah Woolwich, bahagian tenggara kota London pada 1886 dengan nama Dial Square, dan ia berganti nama tidak lama selepas itu menjadi Royal Arsenal. Tahun 1891 nama mereka diganti lagi menjadi Woolwich Arsenal. Pada tahun 1913, kelab ini berpindah ke wilayah utara, tempatnya di daerah Highbury dan membangunlah Stadium Highbury, yang menjadi markas baru mereka. Saat pindah lokasi itulah, nama depan kelab mereka, iaitu Woolwich dihapuskan sehingga hanya tinggal nama Arsenal sahaja. dan kini,Arsenal Football Club dikenali juga sebagai Arsenal atau The Gunners.

Selain itu kerana lokasi stadium Arsenal dekat dengan markas Tottenham Hotspurs, maka tak hairanlah jika pertandingan Arsenal vs Tottenham Hotspur disebut "North London derby" dan merupakan salah satu derby terpanas di London.

Kejayaan Arsenal di Liga Perdana English diawali oleh pelatih Herbert Chapman yang melatih pada tahun 1925-35 dan berhasil menjuarai beberapa perlawanan domestik Inggris (Piala FA, pendahulu Liga Utama, dan Charity Shield) sekaligus mendominasinya dan menjadikan Arsenal sebagai kekuatan paling dominan di Inggris saat itu. Pada tahun 1940an-1960an, Arsenal hanya dapat menambah sedikit koleksi kejayaan.Namun,pada awal 1970an, Arsenal menunjukkanl prestasi terbaiknya di Eropah dengan pertama kali yang memenangi pada musim 1969-70, Fairs Cup (piala yg awal dari Piala UEFA). Arsenal menjadi juara untuk pertama kalinya dan sekaligus terakhir bagi Fairs Cup (Fairs Cup diganti Piala UEFA sejak musim 1971-72) setelah berhasil mengalahkan kelab R.S.C Anderlect dengan agregat 4-3 (dengan sistem home and away). Saat itu, kelab ini dilatih oleh Berte Mee. Sepanjang tahun 1980an, Arsenal berhasil menambah koleksi Arsenal dengan beberapa gelaran, tapi tidak dapat gelaran dari pertandingan Eropah.

Arsenal Di Era 1990- Sekarang

Pada tahun 1991, Arsenal menjadi juara bersama dengan Tottenham di Community Shield setelah kedudukan seri 0-0 (saat itu, jika kedudukan seri maka kedua-dua kelab dianggap juara) . Namun pada musim 1993-94,Arsenal akhirnya hilang segala gelaran ditangan pelatih George Agraham, Arsenal kembali menjadi juara di peringkat Eropah(Piala Winners)setelah mengalahkan kelab Parma FC dengan skor 1-0. Pada musim berikutnya, Arsenal kembali berhasil ke final di piala yang sama, tapi kali ini mereka dikalahkan oleh Real Zaragoza dengan skor 2-1.

Kedatangan pelatih Arsene Wenger ke Arsenal pada tahun 1996 berhasil apabila Arsenal kembali berjaya menghancurkan dominasi Manchester United di Liga Utama Inggris pada saat itu. Arsenal juga berjaya menjadi runner-up di anjung Piala UEFA pada tahun 2000 setelah mengalahkan Galatasaray penerusi penalti 4-1 setelah kedudukan seri. Pada musim 2003-04 hingga awal musim 2004-05, Arsenal berhasil mencipta rekod 49 pertandingan tanpa kalah dan mematahkan rekod Notthingam Forest F.C (42 kali) yang merupakan rekod tanpa kalah terpanjang di dalam sejarah bola sepak Inggris. Pada musim 2005-06, Arsenal kembali menjadi finalis Champion League setelah dikalahkan Barcelona FC 2-1 di Stade De France, Paris.

Pada masa Arsenal di bawah jurulatih Arsene Wenger(hingga kini),Arsenal telah melonjak naik menjadi salah satu kelab dalam Liga Inggeris yang digeruni.Malah pemain-pemain Arsenal juga telah mula dikenali ramai berdasarkan bakat-bakat yang terpendam dan peningkatan dalam corak dan skill bermain.


ckp2 : minat bolasepak sebab mahu jadikan ia sbgai kareer dlm pekerjaan ku nnt.InsyaAllah.

ckp2 lg : abg,adek dan aq meminati kelab Arsenal.

ckp2 lg dan lg : nnt kite sembang pasal yang lain pula dan semestinya...sembang Arsenal FC..sengihnampakgigi

4 comments:

Masz said...

arsenal power la..huhu..
caya lah...hehe

LeMaNtO said...

haha...mutut2..
star rmai xde pon still leh berada tngga teratas liga..mmg stail..ehehe

kEy said...

ish2...
ni kabar angin tipu ni...
ekekekek~
gl0ry gl0ry!! ;P

LeMaNtO said...

ehehe..
ni sejarah ni..nnt sejarah form 5 ade topik ni dlm chapter 17.hik3

hobin jang hobin..!